Suiker!

Je kunt er bijna niet omheen maar suiker zit in heel veel producten in ons dagelijks leven.

Suiker valt onder de energiebron koolhydraten. Een andere naam voor suiker is glucose (druivensuiker) en fructose (vruchtensuiker).

Je kunt suiker uit verschillende producten halen:
De natuurlijke suikers komen uit bijvoorbeeld groente en fruit en de geraffineerde suikers uit bijvoorbeeld cola en snoep.

Glucose en fructose bestaan uit enkelvoudige suikermoleculen en is dus snel opneembaar. Daarnaast heb je nog een belangrijke bron van koolhydraten en dat is zetmeel.  Dat bestaat uit meervoudige moleculen en is dus niet snel opneembaar. Denk bijvoorbeeld aan aardappelen en graanproducten.

De vertering van koolhydraten begint al in de mond door middel van het enzym Amylase. Dat is minimaal omdat je het maar tijdelijk kauwt.
Amylase is een enzym dat ervoor zorgt dat de koolhydraten “geknipt” worden in opneembare suikers. In de dunne darm gaat de vertering verder. De alvleesklier blijft amylase aanvoeren naar de dunne darm tot dat het opneembaar is. Via de poortader van de dunne darm gaat het naar de lever en dan het bloed in.

Als je niks doet met de energie die je binnen krijgt, wordt het opgeslagen als vet. Het lichaam maakt geen onderscheidt tussen de geraffineerde suikers en natuurlijke suikers. Het lichaam verteerd het en neemt het op dezelfde manier op. Daar zit GEEN verschil in.

Mensen die willen afvallen gaan op de calorieën letten. Maar ze blijven wel veel fruit eten want dat is gezond. Dat is zeker gezond maar houd het dan op twee tot drie stuks per dag. Het lichaam heeft wel de vitamines en mineralen nodig die in groente en fruit zitten. Om suiker nou helemaal te verwijderen uit je voedingspatroon, is lastig.

Je lichaam heeft namelijk suiker nodig, maar als je het uit natuurlijke producten haalt behoud je daarnaast een gezond levenspatroon en dan ben je al een heel eind!

Share This
%d bloggers liken dit: