Kruidige pompoensoep met kip

De combinatie koud en weekend leidt bij mij al snel tot soep. Lekker warm en vol met groenten, specerijen en gezonde bouillon.

Ingrediënten


• 2 kippenpoten (scharrel)
• 1 flespompoen
• 5 bospeentjes / worteltjes
• dunne prei (of 10 cm. van een dikke prei)
• 1 ui
• teentje knoflook
• stukje verse gember (2-3 cm, of poeder)
• 1 stengel citroengras (of poeder)
• foelie
• kurkuma
• gemalen komijnzaad
• peper en zout
• verse koriander (of platte peterselie)

 

Bereidingswijze

Spoel de kippenpoten schoon onder de kraan en doe ze dan in een soeppan. Voeg 1,5 liter koud water toe en zet de pan op het vuur. Om smaak te geven aan de bouillon voeg je nog de volgende ingrediënten toe: gesneden prei, een in ringen gesneden ui, een teentje knoflook, een stukje foelie, verse gember, een stengel citroengras, een snuf peper en een snuf zout. Breng het water aan de kook en zet het daarna op een zacht vuurtje om zo’n 50 tot 60 minuten te pruttelen. Langer mag altijd, dat geeft de soep alleen maar meer smaak.

Snijd ondertussen de pompoen in stukken van ongeveer 3 centimeter en de wortels in grove stukken. Haal de kippenpoten met een schuimspaan uit de pan en leg ze op een groot, diep bordom iets af te koelen. Doe dan de wortels en pompoen bij de bouillon. Zorg dat het zachtjes kookt, totdat de pompoen zacht wordt. Voeg ook een of twee theelepels kurkuma (gemalen geelwortel) en een theelepeltje gemalen komijnzaad toe. Als de groenten zacht zijn kun je alles met de staafmixer mengen tot je een fluweelzacht soepje hebt. Je kunt het ook wat grover laten, zelf vind ik dat altijd wel lekker, door maar heel kort te mixen en chunky stukken groenten over te laten. Laat de pan nog even op het vuur staan en pluk dan met je handen al het vlees van de kip af. Doe dat bij de soep. Ook dit mogen best wat grovere stukjes zijn. Roer alles goed door en proef of je de soep zo lekker vindt. Misschien wil je er nog wat zout bij, een beetje tabasco of bijvoorbeeld wat kerriepoeder. Aan deze soep kun je ook kokosmelk toevoegen als je dat lekker vindt. Schep de soep in kommen en garneer met lekker veel verse korianderblaadjes. Eet smakelijk met dit heerlijk verwarmende soepje!

Share This
%d bloggers liken dit: